Νόσος Alzheimer

Η νόσος Alzheimer (Αλτσχάιμερ) δεν αποτελεί μέρος της φυσιολογικής γήρανσης ενός ατόμου. Πρόκειται για μια εκφυλιστική νόσο του εγκεφάλου, το οποίο σημαίνει ότι η κατάσταση ενός ασθενούς επιδεινώνεται καθώς εξελίσσεται η ασθένεια επηρεάζοντας σταδιακά περισσότερα μέρη του εγκεφάλου. Η νόσος Alzheimer είναι η πιο συνηθισμένη μορφή άνοιας και συνήθως εμφανίζεται σε άτομα άνω των 65 ετών.

Τα συμπτώματα της νόσου Alzheimer διαφοροποιούνται από στάδιο σε στάδιο. Η νόσος Alzheimer έχει τρία βασικά στάδια: το πρώιμο στάδιο, το μεσαίο στάδιο και το τελικό στάδιο.

Στο πρώιμο στάδιο τα συμπτώματα είναι παρόμοια με τη φυσιολογική διαδικασία γήρανσης ενός ατόμου και γι' αυτό συχνά παραβλέπονται, ακόμη και από τους ειδικούς. Υπάρχουν διάφορα συμπτώματα, για παράδειγμα οι ασθενείς είναι πιθανό:

  • Να ξεχάσουν πρόσφατα γεγονότα (π.χ. να μην θυμούνται ότι γευμάτισαν με ένα φίλο την προηγούμενη ημέρα) ή συγκεκριμένες λέξεις για αντικείμενα
  • Να χαθούν σε γνώριμα για αυτούς μέρη
  • Να χάσουν μικρά αντικείμενα (π.χ. γυαλιά ή κλειδιά) μέσα στο σπίτι

Στο μεσαίο στάδιο της νόσου τα προβλήματα γίνονται πιο εμφανή και οι ασθενείς εμφανίζουν συμπτώματα όπως:

  • Αντιμετωπίζουν δυσκολίες με εργασίες τις καθημερινότητάς τους (π.χ. δεν μπορούν να μαγειρέψουν, να καθαρίσουν το σπίτι ή να ψωνίσουν χωρίς βοήθεια)
  • Αδυνατούν να θυμηθούν προσωπικές πληροφορίες (π.χ. τη διεύθυνση ή το τηλέφωνο του σπιτιού τους, το σχολείο/ πανεπιστήμιο από το οποίο αποφοίτησαν)
  • Αδυνατούν να διαχειριστούν τα οικονομικά και τους λογαριασμούς τους

Στο τελικό στάδιο της νόσου, οι ασθενείς χρειάζονται συνεχή στήριξη και επίβλεψη. Οι ασθενείς εμφανίζουν πιο σοβαρά συμπτώματα όπως:

  • Επιδεικνύουν ανάρμοστη συμπεριφορά (π.χ. φωνάζουν, το οποίο μπορεί να εκφράζει μια μη- ικανοποιημένη ανάγκη ή σωματικό πόνο)
  • Χρειάζονται βοήθεια με την προσωπική τους υγιεινή (π.χ. να πλένονται, να πηγαίνουν στην τουαλέτα) και με βασικές καθημερινές δραστηριότητες (π.χ. ντύσιμο)

Τα πράγματα γίνονται πολύ δύσκολα για τα άτομα που πάσχουν από Alzheimer στο τελικό στάδιο της νόσου. Ένα πολύ σημαντικό πράγμα που συμβαίνει είναι ότι μπορεί να αδυνατούν να αναγνωρίσουν τα αγαπημένα τους πρόσωπα ή μπορεί να ξεχάσουν τα ονόματά τους. Αυτό ενδεχομένως να γίνει εξαιρετικά οδυνηρό για τους συγγενείς και τα αγαπημένα πρόσωπα των ασθενών.

Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο υποφέρουν από αυτή την ασθένεια και τα αγαπημένα τους πρόσωπα (συγγενείς και φίλοι) τους βλέπουν να αλλάζουν σιγά-σιγά κάθε μέρα. Η νόσος Alzheimer, όπως και άλλες ασθένειες, δεν επηρεάζει μόνο τον ασθενή, αλλά και όλη την οικογένειά του. Η σωστή διαχείριση των συμπτωμάτων της νόσου και η συνεχής ενημέρωση είναι ζωτικής σημασίας για όλους τους εμπλεκόμενους (φροντίστριες, μέλη της οικογένειας και φίλους).